huvudpartners
huvudpartners
huvudpartners

”Att bära PGA-loggan och representera tränarkåren är vad som driver mig”

Johan Bjerhag under årets PGA Championship på Landeryd.

Johan Bjerhag är regerande mästare i PGA Club Pro Championship.
I år står en plats i svenska golftourens flaggskeppstävling på spel, precis som platser i International Team Championship.
– Att bära PGA-loggan och representera tränarkåren är vad som driver mig, dit vill jag nå igen, säger Johan.

Pro Am-tävlingen spelas den 27 och sedan drar allvaret igång tisdagen den 28 september.
PGA Club Pro Championship spelas över 54 hål på PGA Sweden National Lakes Course.
– I fjol spelade jag vansinnigt bra de första två rundorna. Sedan strejkade spelet lite den sista rundan. Det blir ju lätt så att man går ut för att försvara ledningen istället för att bara ösa på, säger Johan och fortsätter:
– Det är ett otroligt är otroligt ärofyllt mästerskap. Jag spelar ungefär en runda i veckan hela säsongen, plus några till under KM. Men jag gör det för att vara redo för instruktörsmästerskapet, på något vis är den tävlingen mitt stora mål.

Pandemin medförde att fjolårets International Team Championship ställdes in. Det skulle varit Johans tredje i följd.
– För mig är det som ett EM. Att åka iväg med två andra och spela i lag, med den svenska flaggan och PGA-loggan, för att representera hela tränarkåren är vad som driver mig. Jag vill nå dit igen.

ANMÄLAN ÖPPEN: Anmäl dig till årets Club Pro Championship här

Duckar inte för en utmaning

På herrsidan finns det tre wildcards till 2022 års PGA Championship, som precis som i år äger rum på Landeryds Vesterby-bana.
För damerna pågår diskussioner men mycket talar för att vi åter spelar på Tegelberga, vinnaren av årets Club Pro Championship får ett wildcard dit.

Men faktum är att Johan tack vare sin seger i förra årets Club Pro Championship redan i somras fick en sen inbjudan att spela på Landeryd.
– Den kom väldigt hastigt, men jag bangar sällan en sådan utmaning. Jag ringde direkt till klubben och meddelade min frånvaro.
– Det var coolt att vara med. Jag spelade ju ganska många säsonger på touren, men när jag tittade på startlistan så insåg jag att jag hade blivit den gamle gubben som alla undrar vad jag gör där. Men jag var elva-tretton under efter två rundor och hängde med ganska bra.

”Fick aldrig en ärlig chans”

Johan Bjerhag har ett framgångsrikt förflutet som tävlingsspelare, och gjorde bland annat en säsong på Challengetouren. Men yttre förutsättningar satte stopp för satsningen och det blev lite av ett bittert slut.
– Tajmingen var inte bra. Det var mitt i finnanskrisen och jag saknade pengar för att satsa. Jag saknade vinterjobb och sponsorerna drog sig undan. Så mitt år på Challengetouren startade jag med vetskapen om att jag bara hade råd till fem tävlingar. Det medförde en otrolig press.
– Jag drogs också med en bristning i baksidan av låret och kände väl aldrig att jag fick en ärlig chans.

Efterföljande år var Johan tillbaka på den svenska touren. Fem Challengetour-platser stod som vanligt på spel och inför tourfinalen låg Johan fyra, med endast två konkurrenter med en teoretisk chans att gå om.
Men oturen stirrade honom i vitögat. Han vaknade upp med nackspärr. Johan tog sig trots det runt på par, men när de två konkurrenterna gick tio respektive elva under, och därmed säkrade topp-placeringar, stod det klart att de båda passerat honom med runt 500 kronors marginal.
– Där tog orken slut, förklarar han.

Hoppas få stryk av juniorerna

Som ni vid det här laget säkert förstår är Johan Bjerhag en kille som fortfarande kan spela golf.
– Jag går nästan alltid under par när jag spelar, och slag för slag så är jag nog inte mycket sämre i dag än vad jag var då. Det handlar mer om att få ihop en score, och det är ju en väldigt stor skillnad mellan att spela på hemmaplan och kuska runt på en tour. Det är därför jag alltid säger åt mina juniorer att ge sig ut på andra banor och tävla. Man måste göra det för att utvecklas.
– Jag försöker fortfarande utveckla min golf. För samtidigt som vårt yrke innebär att vi valt att bry oss mer om andra golf får man inte glömma sin egen. Det är ju vårt eget spel som gjort att vi jobbar med vad vi gör.

Tidigare i år vann Johan sitt tredje raka KM på Nässjö Golfklubb. Räknar man in tidigare klubbar är han uppe i elva.
– Jag hoppas innerligt att juniorerna slår mig snart. Jag brukar säga att mitt mål är 20 i följd, men skulle jag lyckas med det så innebär det också att jag misslyckats som tränare. Ingen tränare vill hålla sina adepter bakom sig, och jag vill verkligen att det ska komma fram någon som är bättre än mig. Men det är inget jag kommer ge bort. De ska få slita för det.