1-pga-premiere-partner
1-pga-premiere-partner
1-pga-premiere-partner

En uppvisning på alla plan

Självklart rullade putten i. Henriks knäböj ackompanjerades av ett rejält glädjevrål. Vilken uppvisning! Två av golfvärldens mest omtyckta spelare bjöd på en hejdundrande show i den största av tävlingar. Knappt hade euforin och segerdansen i vardagsrummet lagt sig innan kommentatorn konstaterade att ”Nu har Henrik gjort sitt, nu är det upp till förbundet och PGA”. Dansen stannade till och jag började fundera: Vad menade han egentligen med det?

Idoler
När jag som nybliven tonåring förfördes av spelet golf var det delvis ett reportage i tidningen Svensk Golf från 1989 som trollband mig. Nick Faldo hade precis vunnit en golftävling på en bana i Georgia. Bilderna och texten svepte med mig och jag började drömma om golf. Vid några enstaka tillfällen pejlade jag in en Europatourtävling via någon avlägsen sportkanal. Dessa få men sällsynta ögonblick gav mig tillräcklig glöd för att vara fast vid golfen och drömma vidare om de stora arenorna. Självklart spelade jag in några av tävlingar på VHS som jag såg om och om igen med Göran Zachrissons närvarande kommentarer. Naturligt sökte jag mig till den närmsta banan där jag tjatade till mig ett första sommarjobb. När Mats Lanner skred in i industrilokalerna på Sisjö Golf och bad mig greppa om några av hans klubbor veckorna efter Sveriges vinst i Dunhill Cup på St Andrews var glädjen enorm. En av Sveriges golfkungar bad om min hjälp. Hur coolt var inte det?! Jag var fast. Mina nya idoler inspirerade mig till mer golf. Så föddes min kärlek till det nyckfulla spelet där den ena dagens triumf snabbt byttes mot tårar och revanschlust. Än idag håller golfen mig i ett mystiskt järngrepp.

Arenan
The Open utspelades på en av idrottsvärldens vackraste och mest varierande arenor. Golfbanan är sannerligen en plats där spelaren alltid utmanas. Att spela utifrån rådande förutsättningar och acceptera utfallet efter varje slag är fortfarande spelets enkla men geniala utmaning. Banans utformning kan snabbt belöna eller straffa ett perfekt slag. Aldrig är skillnaden så liten mellan succé och fiasko som i linksgolf. Jag vågar inte ens tänka på om Henriks boll rullat några varv till utmed den 18:e fairwayen och droppat över kanten ner i bunkern. Den här gången gick det Henriks och vår väg. Tusentals lär de golfande turister vara som försöker sig på att slå ett utslag från backtee på hål 11, testa puttlinjen på hål 15 eller ge sig i kast med det som Henrik ansåg vara hans bästa slag för dagen, en kraftfull järn 3 på hål 17. Få kommer att lyckas men känslan att spela samma bana som världens bästa spelare är inspirerande.

Respekten
Det talades om över 40 000 åskådare. Endast snören och en hel del respekt skiljde åskådarna från utövarna. Applåder, hejarop och tystnad skapade en magisk och respektfull atmosfär. Henriks och Phils totala uppvisning sammanfattades så väl efter rundan. När de gick av greenen med armarna om varandra och bytte några väl valda ord möttes de av Emma som först kramade om Phil för att därefter gratulera The Champion Golfer of the year, Henrik Stenson. I söndagens segertal vände Henrik sig först mot Phil och tackade honom för insatsen som sannerligen lockade fram det bästa i bägge. Att vara stor i vinst och förlust är inte alltid så lätt, men respekten för alla inblandade var total.  Jag är otroligt svag för just den typen av ögonblick. När konkurrenter gratulerar varandra efter en väl genomförd prestation. Mina ögon tårades och tankarna gav sig ut på en resa och spelade upp likande ögonblick från idrottshistoriens rika skattkista.

Och nu då
”Nu har Henrik gjort sitt, nu är det upp till förbundet och PGA”. Vad menade kommentatorn? Vilka är SGF och PGA egentligen? Javisst, det är ju vi alla som håller på med golf i Sverige! SGF är enkelt uttryckt alla klubbar i Sverige och indirekt alla golfklubbars medlemmar. Totalt ca 470 000 personer. PGA är alla professionella spelare och tränare (ca 1 000 medlemmar). Allas vår gemensamma uppgift är enkel. Vi tillsammans måste hjälpas åt att sprida golfen och nå ut till befintliga golfare, skolor, personer i vår vänkrets, till arbetsplatser och kollegor och inspirera fler till att prova och uppleva golfens alla styrkor. Fotbollsgolf, minigolf, korthål, dubbla flaggor, norsk poängbogey eller e-games, strunt samma, hjälp till att skapa ett intresse hos de du bryr dig om!

Vad kan dessutom vara bättre än att få uppleva Henriks triumf från The Open i närtid. Onekligen var det en uppvisning på alla plan. Unga och gamla fick nya idoler, det spelades på den bästa av arenor med en respekt för spelet och alla som deltog på plats eller via media. Som den ambassadör Henrik är kommer OS i Rio om ett antal veckor. Dessutom är Anna Nordqvist nybliven runner-up i US Open. Hoppas att vi snart får uppleva nya segervrål där svensk golf står som den stora vinnaren!

Med hopp om en härlig golfsommar
Claes Björklund

Ordförande, PGA of Sweden

Ledamot, Svenska Golftourerna AB