1-pga-premiere-partner
1-pga-premiere-partner
1-pga-premiere-partner

Future Fund-stipendiaternas magiska proffsstart: ”Var orolig”

Future Fund-stipendiaterna Grant och Stark ett riktigt radarpar.
Foto: Göran Söderqvist

Hon blev proffs den 11 augusti.
När Future Fund-stipendiaten Maja Stark vann Creekhouse Ladies Open innebar det hennes andra seger på fyra tävlingar som proffs.
– Jag var faktiskt orolig över att jag skulle choka, säger hon.

Maja Stark och Linn Grant blev proffs i stort sett samtidigt. Knappt en månad senare går det att slå fast att de båda Future Fund-stipendiaterna inlett yrkeslivet på bästa sätt.
Linn Grant slutade tvåa i båda de svenska Europatourtävlingarna Skaftö Open och Creekhouse Ladies Open.
För Maja Starks del vann hon först PGA Championship och i söndags även Creekhouse Ladies Open.
Nu berättar hon om de intensiva första veckorna och om den nära vänskapen med den tidigare landslagskompisen Linn Grant.
– Absolut är det draghjälp. Jag tror nog vi vill klå varandra mer än någon annan i hela startfältet. Men man vill också vinna för att man själv spelat bra och inte för att den andra spelat dåligt.

Under veckan i Åhus både bodde de och spelade i ledarboll tillsammans. Det fanns något talande i Linn var först av alla att krama om den nyblivna Europatourvinnaren.
– Det var som att vara med en kompis hela veckan, förklarar Maja och fortsätter:
– Vi pratar väldigt sällan om golf efter rundorna. Kvällen innan åt vi middag tillsammans, men pratade inte om tävlingen utan om allt annat i livet, och nästa morgon så vaknade jag väldigt tidigt medan Linn sov väldigt länge. Allt var som vanligt.

Ni har ju båda fått en flygande start på proffslivet, räknade ni ens själva med att det skulle börja så bra?
– Jag var lite orolig över att man skulle börja choka när slagen betyder mer. Men min coach Fredrik Wetterstrand har alltid sagt att jag ”inte ska förvänta mig något men vara förbered på allt”. Så jag har kommit in i proffslivet helt utan förväntningar men samtidigt varit redo. Så varken Linn eller jag har förvånats, vi är trygga där vi är och det känns som att vi hör hemma här.

Radarparet presenterade sig på den stora scenen under US Open i fjol, och Stark följde upp det med att även vara med i toppen när tävlingen avgjordes på Olympic Club i San Francisco i år.
Parallellt med Creekhouse Ladies Open avgjordes Solheim Cup i Ohio.
Och visst är det så att tankarna redan nu finns där…
– Solheim är något jag drömt om sedan 2013, när jag såg Europa vinna för första gången i USA. Att få vara med i laget har varit ett mål väldigt länge. Jag tycker också om lagsporter och att få göra det i golf är extremt kul.
– Jag vill vara med om två år och känner redan att jag har där att göra, avslutar den nyblivna Europatourvinnaren.


Vad är PGA Future Fund?

PGA Future Fund är Sveriges största individuella idrottsstipendium. PGA grundade Future Fund hösten 1997 tillsammans med företag från näringslivet samt privatpersoner, alla med stort golfintresse.

Stiftelsens syfte är först och främst att ge unga lovande svenska Tour Professionals ett direkt ekonomiskt stöd, ett stöd som ofta är till mycket stor hjälp när en spelare tar steget upp till en högre Tour. Förhoppningen är att pengarna ger en trygghet som inledningsvis kan vara avgörande. PGA är av uppfattningen att revliga, skickliga och framgångsrika Tour Professionals bidrar stort till att öka intresset för golfsporten.