1-pga-premiere-partner
1-pga-premiere-partner
1-pga-premiere-partner

”Kan han, så kan jag!”

Linn Grant, Maja Stark och Ludvig Åberg är bara några av Sveriges framstående ambassadörer för golfsporten. De är inte bara inspirerande utan också direkt avgörande för att motivera och guida framtidens golfare. Inte enbart genom att fler får upp ögonen för sporten, utan även som en påminnelse om att drömmar är möjliga att uppnå med hårt arbete och dedikation.

Vi fick möjlighet att träffa Filip Grave, en av många duktiga juniorer, tillsammans med sin PGA-tränare Johan Gullstrand.

– Kan han, så kan jag, säger Filip och refererar givetvis till en av hans förebilder, Ludvig Åberg.

Så länge Filip kan minnas så har han älskat golf. Han fick sin första golfklubba (förvisso i plast) innan han hade fyllt två år. Som sexåring hade han 36 i hcp och hade spelat EM i Skottland för första gången. Han deltog då i 7-årsklassen, som hade 55 startande, och slutade på 21:a plats.

Om allt går som planerat, flyttar han hemifrån efter sommaren. Han har nyligen fått det glädjande beskedet att han är en av åtta elever som har blivit antagen till Riksidrottsgymnasiet (RIG) i Helsingborg.

Hur känns det att flytta hemifrån?
– Visst känns det lite tråkigt att lämna familjen, men samtidigt känns det spännande. Jag är supertaggad på att ta eget ansvar och utvecklas som person. RIG är en superbra utvecklingsmiljö för att ta sig vidare mot nästa steg, som blir college.

Kanske blir det Luddes gamla rum som han kommer att flytta in i, vilket Filip tycker skulle vara otroligt häftigt.

– Filip har alltid varit dedikerad och målmedveten och det är otroligt fascinerande att han vid 15-års ålder förstår vad han utvecklingsmässigt behöver, säger hans tränare som har följt honom i snart 10 år. Han lyssnar, ställer frågor och applicerar det han lärt sig mellan träningspassen.

Hans styrkor som spelare sträcker sig från tekniken där han har full kontroll över sin rörelse till sitt närspel där han är bekväm med att slå de längre klubborna in mot green. Han är en klok spelare som har gedigen kunskap om sitt eget spel. Hans tålamod är ytterligare en viktig tillgång då han förstår att framgång inte kommer omedelbart utan genom en långsiktig process.

Under vintersäsongen har de fokuserat på att få upp mer fart i svingen för att öka hans slaglängd. Något som kommer att gynna hans spel väsentligt, säger Gullstrand.

– Johan är sjukt viktig för mig, säger Filip om sin tränare. Han finns alltid där och betyder otroligt mycket för min utveckling. Det hade inte gått utan honom. Han är en bra vägledare och jag kan alltid fråga om råd. Jag känner en enorm trygghet, vi har en tydlig plan och tydliga mål. Jag hade inte varit på samma ställe utan Johan med all den kunskapen som han har.

Vad har du för råd till någon som vill satsa på sin golf?
– Det är viktigt att ha tålamod och att sträva efter att hitta balans. Försök att skaffa dig en bred förståelse om vad som bidrar till din utveckling och sätt rimliga förväntningar på dig själv och andra, och kom ihåg att ha kul på vägen. Glädjen och passionen måste komma inifrån. Jag har också lärt mig att det är viktigt att skapa ett bra team runt omkring sig så tidigt som möjligt. Att omge sig med människor som har kunskap och som tror på dig. Detta kan göra stor skillnad i din framgång.

Det är få förunnat att få möjlighet att pegga upp sida vid sida med någon av sina förebilder, men en välutbildad tränarkår hjälper till att hålla drömmen vid liv.