Långsamt, långsamt, såå lååångsamt
Golf tar för lång tid. Rondtider över fyra timmar, ibland närmare fem, är mer regel än undantag idag. I undersökning efter undersökning uppger spelare att de slutat, tänker sluta eller spelar färre ronder än de önskar på grund av att det tar för lång tid.
Men vad görs? Förstår man var och varför problemet uppstår? Jag ska i denna artikel försöka bena ut vad som orsakar långa rondtider.
Ska 4-bollen få sätta tempot?
Vi börjar med att gå tillbaka i tiden, till slutet 60- och början 70-tal. På den tiden hade 2- och 3-bollar företräde. 4-bollar skulle enligt golfens etikettsregler släppa igenom snabbare partier så 2- och 3-bollen hade därför företräde. Rondtider över fyra timmar förekom inte helt enkelt. Tre-timmarsronder var däremot vanliga.
När vi sedan kom in på 80-talet kom första stora golfboomen. Tillströmningen av nya golfare tog fart, Grönt Kort infördes och med det också klubbhandicap -54. Från att ha varit 5-600 medlemmar kom man raskt upp till 1 000. Så nu började man fylla banan med 4-bollar istället men man behöll det gamla starttidsintervallet var sjunde/åttonde minut, och rätt många av spelarna hade klubbhandicap. Så det är naturligt att det tar, tog, längre tid. Ett litet exempel ska jag ge kring detta. Om fyra spelare med handicap 54 spelar tillsammans och alla går på 54, har de 30 minuter på sig att gå för att klara fyra timmar! Även fyra spelare som alla slår omkring 95 slag på ronden behöver mer än 4 timmar, troligen omkring 4:45.
Starttidsintervall
Glädjande nog har de flesta klubbarna idag förstått att man ska ha minst 10 minuters intervall. Motståndarna till detta, de som ännu ej förstått, argumenterar att de måste få ut fler spelare, därför 4-bollar och kortare intervall. Men då skjuter man sig i foten, för vi ska ha in spelarna också. Och när tidsåtgången minskar får man runt lika många. Spelare som dessutom är nöjdare och gladare när de kommer in och därför troligen spelar oftare, och framförallt, inte lägger av med golf.
Idealt ska man starta 3-bollar med 11 minuters intervall. Varför? Jo vi vet att det tar 10-12 minuter att spela ett par 3 hål. Omkring 14 minuter för ett par 4 och ungefär 17 minuter för par 5. Svårighetsgraden på hålen påverkar givetvis uppåt eller nedåt.
Med detta givet förstår nog alla varför det blir stopp på fjärde hålet par 3! Man har släppt ut bollarna för tätt så precis som vid rödljusen i trafiken när det slår om till grönt måste man skapa större avstånd först innan det börjar rulla. Ett annat exempel är 16e hålet på Tylösands Norra. Där stoppar det nästan alltid upp eftersom hålet är svårt så de flesta behöver mer än 12 minuter att spela hålet.
Så tidsintervallet skall anpassas till hur banan ser ut, om man släpper ut fullt med 4-bollar eller vad man väljer. Men, också banan skall anpassas så att det kan flyta på.
Svårigheter i landningsområdet
Finns det något som är tråkigare än att leta boll i ruffen? Och inte släpper man igenom heller. Just svårigheter främst i landningsområdena, men också på andra ställen, stoppar upp spelet något alldeles förfärligt. Det här är också något som fler och fler klubbar förstått. Klipp ner ruffarna, röj täta buskar och snår och ha inte en massa svårigheter mellan tee och fairway. Det drabbar bara de sämsta golfarna.
Hur många tees ska vi ha?
I Amerika pågår en kampanj ”Tee it forward”. Golfare överskattar nämligen i de allra flesta fall hur långt de slår med ungefär 25 meter. En manlig golfare som scorar omkring 95 slag slår i genomsnitt 175 meter, alltså inte 200 som de säger/tror. En kvinnlig golfare som scorar omkring 100 slag slår i genomsnitt 130 meter med drivern.
Så vilken tee ska de spela? Hur lång skall banan vara? Vad ska det vara för färg på tee markeringarna?
Jag tycker det numeriska systemet med tee som anger banans längd är överlägset bäst. Tee 53 visar att banan mäter omkring 5 300 meter. Tee 58 således omkring 5 800 meter. Och det är i just detta intervall de flesta manliga golfare bör hålla sig. Ska en man spela en bana som är längre bör denne ha singelhandicap helt enkelt.
Damerna så. Med en slaglängd på cirka 130 meter med en driver får spelaren störst behållning om banan mäter ungefär 4 500 meter. Betydligt kortare än de flesta svenska banor från främre tee.
Det traditionella systemet med fyra tee-markeringar i färgerna rött, blått, gult och vitt ”låser” spelarna till dam-tee och herr-tee. Med numeriskt system och minst fem markeringar finns en chans att få spelare att gå framåt, tee-it-forward. Att behålla fyra markeringar och bara byta färg eller sätt siffror på dem blir ett slag i luften, luftmiss!
Allra bäst är 6 olika markeringar, numeriskt system, där den främre tee’n inte bör vara längre än 4 500 meter.
Kortare bana, inte svårigheter framför tee och städat i landningsområdet kommer att korta rondtiderna väsentligt.
Dagens utrustning och poängbogey
Dagens utrustning är lättare att spela med än 70-talets och klubbor och bollen går längre. Så hur kan då detta skapa längre rondtider, för det gör det! Jo, för när man slår längre ökar spridningsfaktorn. De allra flesta slår i ”en stut” som vi döpt till 95/15/15. Det betyder att 95 % av spelarna slår bollen i ”en strut” som är plus minus 15 grader från den tänkta linjen mitt i banan. Så ju längre du slår ju större spridning längts ut. Gamla banor lider av detta, är inte anpassade till dagens längder, så där finns dessutom en kollisionsrisk när två strutar möts. Väntetid som följd.
Poängbogey är en annan faktor som faktiskt inte snabbar på spelet som ofta sägs. Visserligen kan man ta upp, om man är på väg att strecka ett hål, men allt för många vill håla ut i alla fall. Men det största gisslet med poängbogey är att spelstrategin försvinner. Man halar helt enkelt upp drivern på varje par 4 och 5. I slagspel är det viktigare att hålla bollen i spel så slagspelare slår oftare ut med kortare, säkrare klubbor vilket snabbar på. Vi slipper letande och provisoriska bollar.
Stimp meter
Det har blivit mode i höga stimp tal. Stimpvärdet anges vid första tee och 10 har blivit något slags kvalitetsmått. Men de flesta spelare klarar inte av så snabba greener. Inspelen stannar inte och returputtarna blir fler. Fyra spelare med fyra returputtar tar ca 3 minuter extra. För varje ökat helt stimptal ökar rondtiden med ca 20 minuter.
Spelarens beteende
Mina klasskamrater sa ofta till mig att –”Det märks att du spelar golf för du går så snabbt”. Att röra på benen och vara beredd när det är ens tur är något vi lär ut till alla nybörjare. Ha handsken på, boll och peg framme, välj klubba när annan spelare slår och håla ut istället för att markera små-fjutt-puttar. Det sparar tid. Sedan måste man inte i friendly games alltid slå ut i ”rätt ordning”. Den som är klar kan och bör slå. Ready golf.
Att skriva scorekort lär vi också ut skall göras vid nästa tee, inte på green. Men den som ska slå ut först ska inte först skriva, det kan denne göra då nästa spelare slår. Och så detta med att alla fyra skall skriva alla fyra spelarnas score! Åt helsefyr, skriv för den som du är markör åt och din egen score. Detta vid tävling, vid sällskapsronder räcker det med ett kort, en som skriver åt alla. Det är så tidsödande om alla i bollen ska skriva allas scorer, för de vet inte heller vad var och en hade utan måste först fråga.
Spelarens beteende är viktigt men om man inte uppfyller alla de andra kriterierna först får det marginell betydelse.
Ready golf eller spela parallellt
Säkerheten skall inte åsidosättas så klart, men en fyrboll är ofta utspridd över spelfältet varför två spelare kan slå nästan samtidigt utan säkerhetsrisk. Ready golf definierar vi som att den som är klar slår först, inte den som egentligen har honnören. Parallell golf innebär att två spelare som är på varsin sida av fairway absolut kan och bör slå väldigt tätt inpå varandra. Man ska inte stå och stirra på alla de andra först innan man börjar välja klubba eller startar sin rutin, det skall man göra parallellt.
Så receptet för snabbare spel, kortare rondtider, är följande och i denna ordning;
- Låt 2- eller 3-bollen sätta tempo
- Tee it forward med fler tees
- Starttids intervaller 10 minuter
- Renare landningsområden
- Anpassa greenernas stimp och hårdhet
- Spelarens beteende
Länge leve max 4-timmarsronder!
Av Mikael Sorling