1-pga-premiere-partner
1-pga-premiere-partner
1-pga-premiere-partner

Ytterligare två legender hedras med Golfsveriges högsta utmärkelse

Helene Alfredsson var en pionjär bland de svenska golfstjärnorna som etablerade sig i världstoppen, medan tränarlegenden Douglas Brasier var en av initiativtagarna till bildandet av PGA. I år hyllas deras enorma bidrag och framstående insatser för sporten med Golfsveriges högsta utmärkelse genom att bli invalda i Sveriges Golf Hall of Fame.

– Helene som är en av våra mest framgångsrika golfare genom tiderna, har med sin härliga personlighet och karisma förgyllt golfen både på och utanför banan. Hennes engagemang och bidrag till PGA och stiftelsen PGA Future Fund är något som vi värdesätter otroligt högt säger Johan Hampf, vd på PGA of Sweden. Likaså har Douglas varit en betydande kraft sedan de tidiga dagarna inom svensk golf, där hans insatser i skapandet av PGA of Sweden har lagt grunden för vår nuvarande organisation.

Sveriges Golf Hall of Fame instiftades 2022, och hittills har tio legendarer valts in.

– Jag är otroligt tacksam för denna nominering och att bli invald. Golfen har ju varit mitt liv, och det här är ju någonstans en värdering på att man har lyckats med det man har gjort, säger

– Vi som tillhör Douglas Brasiers familj är mycket glada för att han blir invald till den svenska golfens Hall of Fame. Det är ett mycket välförtjänt erkännande. När vi går igenom hans insatser för svensk golf, slås vi speciellt av hans mångsidighet, säger Olle Dahl, som var Douglas Brasiers svärson.

I takt med att Sveriges Golf Hall of Fame fortsätter att växa, får vi också en påminnelse om den svenska golfens storhet och långvariga framgångar. Både Helenes och Douglas bidrag till svensk golf kommer att bli ihågkomna och hyllade för all framtid avslutar Johan.

Motiveringar:

Helen Alfredsson (1965) var pionjär bland de svenska golfstjärnor som etablerade sig i världstoppen inom professionell golf. Hon var dominant inom amatörgolfen på 1980-talet med sex vunna SM-titlar. 1989 tog hon steget över till professionell golf, blev Rookie of the Year på damernas Europatour och vann Women’s British Open året därpå. På LPGA-touren 1992 återupprepades mönstret av framgång. Återigen Rookie of the Year, och 1993 vann Helen Alfredsson majortävlingen Nabisco Dinah Shore.

Under 24 år tävlade Helen Alfredsson på de professionella tourerna och vann hela 18 gånger. Åtta starter i Solheim Cup och en gång kapten är bevis på hennes passion för tävlingsgolfen.

Ett färgstarkt temperament och en vilja att ge publiken det lilla extra var ett välkommet inslag på damtourerna. 2019 blev hon återigen en vinnare med två majorsegrar på seniortouren.

Douglas Brasier (1906–1991) var en av många tränare från de brittiska öarna som rekryterades till svenska golfklubbar under 1900-talet för att hjälpa klubbarna att utvecklas inom sporten.

Brasier kom till Helsingborgs Golfklubb som 23-åring 1929 och var sedan under sex decennier en centralgestalt inom flera av den svenska golfens yrkeskårer. Brasier verkade som instruktör, klubbmakare, greenkeeper, coach av elitgolfare och inte minst som flitigt anlitad banarkitekt.

Bland de klubbar som fick ta del av hans breda kompetens kan nämnas Båstad, Göteborg och Åtvidaberg. Brasier ritade ett 30-tal golfbanor, såsom Delsjö, Kristianstad och Bosjökloster.

Douglas Brasier var också en duktig spelare med tre segrar i Dunlop Cup. Brasier tillhörde initiativtagarna till bildandet av PGA och var instruktör på de första tränarkurserna.

Om Sveriges Golf Hall of Fame
För att bli invald i Sveriges Golf Hall of Fame ska personen ha haft en mycket stor betydelse för golfsportens utveckling i Sverige. Det kan vara elitspelare, ledare, banarkitekter, journalister eller någon som på ett eller annat sätt inspirerat, styrt eller främjat golfrörelsens utveckling. Att ha varit framstående inom flera områden stärker kandidaturen.

Svenska Golfförbundets styrelse beslutar om inval, efter förslag från en urvalskommitté bestående av representanter för SGF:s Guldklubb, Svenska Golfmuseet och PGA of Sweden.

De första sju valdes in 2022: Annika Sörenstam, Liv Wollin, Henrik Stenson, Liselotte Neumann, Sven Tumba (postumt), Erik Runfelt (postumt) och Viktor H Setterberg (postumt). 2023 valdes Jesper Parnevik, Pia Nilsson och Göran Z (postumt) in. Grunden lades alltså med totalt tio inval de två första åren. Nu blir invalen mer restriktiva – max två per år – för att hålla det unikt och speciellt.

Se filmen om PGAs historia berättad av Göran Zachrisson