1-pga-premiere-partner
1-pga-premiere-partner
1-pga-premiere-partner

Leverantörernas uppmaning: ”Var ute i god tid”

Foto: Johan Hampf.

Pandemin, stängda fabriker, ett fartyg som fastnade i Suezkanalen, och så Brexit.
Där är några av faktorerna som resulterat i att många svenska golfare fått vänta månader på sina nya klubbor.
– Många förstår ju, men långt ifrån alla. Oavsett så kan man slå fast att det finns en stor osäkerhet i branschen och ingen av oss här hemma kan påverka vad som sker, säger Alexander Anderson, inköpschef på Golfstore.

Hand i hand med pandemin växte golfintresset i Sverige explosionsartat. 2020 spelades fler antal rundor än någonsin tidigare och 2021 nådde medlemssiffrorna i Sverige en ”all time high” med 555 334 registrerade medlemmar.

Men för utrustningsleverantörerna har det inte varit lätt att tillgodose en marknad som bara skriker efter mer. Pandemin har medfört att fabriker både i Asien och Europa stängt igen, vilket lett till brist på råmaterial som stål, gummi och kolfiber. Ledtiderna har gått från 3-4 månader till ett år.

Rikard Blomstrand är vd på Acushnet, ett paraplyföretag för jättarna Titleist och FootJoy:
– Det största och mest påtagliga problemet är att tillgången inte har varit i linje med efterfrågan. Den enorma efterfrågan vi upplevt har varit större än våra historiskt höga förväntningar, som vi överträffat gång på gång under det senaste året. Detta i kombination med pandemi, Brexit, fraktkaos och råvarubrist runt om i världen har såklart också påverkat produktionen och leveranserna. Detta är inget unikt för golfbranschen utan drabbar alla.

OBS! Denna artikel har tidigare förekommit på SportExpressen.se

Ofta slut på populära modeller

Ute på klubbar, och framför allt i shoparna, har frustrationen varit stor. Klubbor har inte kommit i utlovad tid, och även om försäljningen gång på gång slagit nya rekord så har man inte kunnat tillgodose golfarnas behov.
– Ofta är det slut på komponenter. Det har saknats huvuden, det saknas skaft, och det har saknats grepp. Ofta går det inte att bygga de mest populära modellerna, säger Alexander Anderson, inköpschef på Golfstore.

Golfstore är ett paraplyföretag som shopar ute på de olika klubbarna ansluter sig till bland annat för att få bättre inköpspriser och hjälp med marknadsföring. 80-90 procent av deras kunder köper skräddarsydda golfklubbor. Inte sällan tar det numera tio veckor för klubborna att anlända.

Samtidigt har klubbtillverkarna gjort allt i sin makt för att leverera till shoparna.
Henrik Pantzar, produktchef på Cobra och Puma:
– Fraktbolagen har haft brist på containers då hamnkapaciteten i världen varit begränsad. Vi har använt flygfrakt i vissa fall för att snabba på leveranser och kunna leverera i tid. Sammanfattningsvis är vi förhållandevis nöjda med hur vi lyckats navigera oss igenom denna säsong givet förutsättningarna.

Priserna lär stiga

Covid tvingade hamnar att stänga igen, containrarna tog slug, vilket ledde till att fraktkostnaderna sköt i vädret. Till ekvationen ska också Brexit, nya tullregler och att flera lager och fabriker också på de brittiska öarna stängde igen under pandemin.

Och som om inte läget var illa nog gick dessutom ett containerfartyg på grund i Suezkanalen och skapade ytterligare en flaskhalls på den så klassiska fraktrutten från de asiatiska fabrikerna.

Alexander Anderson räknar med att prishöjningar är att vänta, både på grund av högre råvarupriser och fraktpriser.
– Jag skulle säga att vi kommer att se cirka 3-5 procent på klubbor men mer på bagar och vagnar. Det är för att bagar och vagnar tar så stor plats på containrarna, och egentligen kanske just dessa produkter borde höjas ännu mer. Men det kan man inte, för då kommer de inte att sälja i samma omfattning.
Har du några råd till oss golfare som är ute efter ny utrustning till nästa säsong?
– Det är bra att agera så tidigt som möjligt. Men samtidigt är inte det heller någon garanti för att man ska komma först i kön. Det förbättrar dock dina chanser.

Beställ utrustning så snart som möjligt

Rikard Blomstrand räknar också han med att utmaningarna kommer att bestå och vädjar till golfare att planera sina inköp i god tid.
– Vi är otroligt tacksamma för våra konsumenter som har tålamod med att det har tagit längre tid än vanligtvis att få sina produkter. Framåt anser vi att det är viktigt att vara ute i god tid, speciellt gällande specialdesignade produkter. Passa på medan svingen fortfarande sitter och gör en custom fitting under vintern så har du dina grejer tills att säsongen startar.

Henrik Pantzar, produktchef på Cobra och Puma, är inne på samma sak.
– Efterfrågan på golfutrustning har ökat i hela världen. Samtidigt har fabrikerna i vissa fall fått sänka sin normala produktionstakt på grund av säkerhetsåtgärder, nedstängningar och till med begränsad elförsörjning.
– Vi kommer sannolikt se en viss begränsning i varuflöden även under nästa år. Vi jobbar hårt för att få fram våra nyheter lagom till säsongsstarten nästa år. Jag skulle ge rådet att kontakta sin återförsäljare för att boka in en så tidig utprovning som möjligt inför nästa säsong. Vi kommer med en hel del nytt och spännande.