1-pga-premiere-partner
1-pga-premiere-partner
1-pga-premiere-partner

Meja Örtengren vinner PGA Championship: ”Det var nervöst”

Hon inledde dagen fem slag bakom finska Karina Kukkonen. Men först spurtade 17-åriga amatören Meja Örtengren ikapp och sedan vann hon i särspel mot Zhen Bontan.

Spelarna utsattes för både regn och blåst. Men det stoppade inte Meja Örtengren från Landeryds Golfklubb från att gå den avslutande dagens runda på 68 slag. Framförallt lade hon grunden till segern med tre raka birdies på hål 14-16.
– Jag tittade inte alls på resultattavlan, utan det var först när jag kom in och skulle skriva på scorekortet som jag såg att jag var ett slag bakom, säger hon.

Därefter väntade hon spänt på om det skulle räcka till särspel eller ej.
– Jag gick runt och pratade med pappa, som var min caddie, och tittade lite på resultaten om det skulle bli särspel eller inte. Det var ganska nervöst. Väl ute på särspelet lyckades jag hålla mig ganska lugn.

Avgjorde med långputt

Totalscoren -2 räckte till särspel. Motståndaren hette Zhen Bontan. Bontan var vid ett tillfälle hela sex slag under par, men bogeys på 12, 13, 15 och 16 gjorde att hon föll till -2 totalt.
Båda spelarna gjorde par på första särspelshålet.
När de spelade 18:e för andra gången sänkte Meja Örtengren en långputt från greenkanten.
Segern var hennes första på proffsnivå. Hon planerar dock att behålla sin amatörstatus ytterligare några år.
– Det kändes jätteroligt, och jättebra. Jag trodde faktiskt inte att den skulle gå i, men det var ju otroligt roligt att den gjorde det. Det betyder jättemycket för mig, det är ju en ny nivå. Det var kul att spela en proffstävling. Men innan jag själv tar steget över och blir proffs så måste jag gå klart gymnasiet, och jag funderar också på att spela college-golf. Nu ska jag bara fortsätta spela bra, och hoppas på några inbjudningar till stora tävlingar och kanske försöka kvala in till någon major.

Vill följa Maja Starks väg

I fjol tog Maja Stark sin första professionella seger när hon kammade hem PGA-mästerskapen.
22-åriga Stark har sedan dess vunnit tre gånger om på Ladies European Tour. Givetvis hoppas Örtengren nu gå i Starks fotspår.
– Det har verkligen inspirerat mig mycket. Alla tjejerna från ”den gyllene generationen” är verkligen mina förebilder, och eftersom jag är lite yngre än dem så har jag alltid kunna se lite vad de gör och följa deras resa. Det är jättekul och jag har inspirerats jättemycket av att se dem.

 

Se hela resultatlistan här.