1-pga-premiere-partner
1-pga-premiere-partner
1-pga-premiere-partner

Överlevnadsträningen bakom Linns succé

Foto: Håkan Wedin

Linn Grant klarade av den mentala persen och vann Scandinavian Mixed.
En förklaring kan finnas i träningen – och landslagets överlevnadsläger.
– Just att vara stressad, känna pressen och behöva prestera under konstiga förhållanden är något vi lärde oss då, säger hon.

Landslagslägren var ofta hårda och tuffa. Men de verkar ha gjort gott.
Redan i december 2020, när Linn Grant och Maja Stark gjorde succé i US Open, rapporterades det om de tuffa lägren ledda av landslagscoachen Fredrik Wetterstrand.
– Vi har skapat lite av en vision att det är ”vi mot världen”. Att vinna är att jobba som ett lag, sa landslagscoachen när han då såg sju av tio svenskor klara kvalgränsen i stortävlingen.

När Linn Grant gick ut finaldagen av Scandinavian Mixed kände hon att hon kunde dra styrka från vad hon tagit sig igenom då.
Visst hade de först fått viss utbildning i överlevnad och första-hjälpen men under 30 timmar fick tjejerna klara sig själv ute i skogen, utan både mat och tält.

”Att göra det även om man mår illa”

De fick också med förbundna ögon hoppa från hög höjd ned i vatten och krypa ensamma 300 meter i en dagvattentunnel.

Givetvis är detta inte ensam anledning till att Linn Grant, i ledning av Scandinavian Mixed tog sig runt på det nya banrekordet 64 slag, men kanske var det en bidragande orsak till att hon hanterade pressen som hon gjorde.
– Just att vara stressad, känna pressen och behöva prestera under konstiga förhållanden är något vi lärde oss då. Att kunna göra det oavsett om man har huvudverk, mår lite illa eller att ha ont i magen; det är vad de lägren handlade om, säger hon.

Berättar om nervositeten

Efter lördagens runda berättade Linn Grant om nervositeten.
– Jag är superspänd och supernervös och allt på en gång, sa hon då.
Men när hon väl drog igång finalrundan gick det inte att se skymten av någon nervositet. Linn Grant rivstartade med birdies på ettan, tvåan, fyran, femman och sexan.
Hon hade där och då drygat ut den tvåslagsledning hon inledde dagen med till hela sju slag – och var tio före näst bästa tjej.
– Hon är hur cool som helst. Hon har berättat hur nervös hon är, men jag tror det är bra för att vara nervös betyder ju att man bryr sig, kommenterade Annika Sörenstam spelet.

Kanske förstår vi nu varför.