1-pga-premiere-partner
1-pga-premiere-partner
1-pga-premiere-partner

PGA Championship – de svenska tourernas major

Fjolårets damsegrare Elin Arvidsson.

De största tävlingarna på MoreGolf Mastercard Tour respektive Nordic Golf Tour står runt hörnet. För med tourernas överlägset största prissummor är PGA Championship Sveriges egen major.
– Det är en väldigt prestigefylld tävling att vinna, säger Johan Hampf, vd på PGA of Sweden.

Året var 1934 när ett gäng tävlingsspelare och tränare samlades för att spela Dunlop Cup. I samband med detta bildades svenska PGA (Professional Golfers’ Association).
Precis som organisationen har tävlingen, förvisso med olika titelsponsorer, levt vidare sedan dess.
1970 fick tävlingen namnet PGA Championship och sedan dess har tävlingen som är helt öppen för PGA-medlemmar och amatörer bara vuxit sig starkare och starkare.

1997 spelades damtävlingen för första gången, och har bland annat sett världsstjärnor som Caroline Hedwall, Catrin Nilsmark och Linda Wessberg lyfta trofén.

Utvecklats till en inhemsk major

På herrsidan är några av de mest anmärkningsvärda namnen Gunnar Mueller (fyra titlar), Rikard Karlberg (två), Vijay Singh och Magnus Persson Atlevi (två).
Den sistnämnde har vunnit med hela 25 års mellanrum.
– Vi är otroligt stolta över våra medlemmar och vad de gör för golfen i stort, säger Johan Hampf och tillägger:
– Vi är också väldigt glada över att våra tävlingar har de högsta prissummorna på respektive tour och att de på många sätt sticker ut som en major. Exempelvis är PGA Championship på herrsidan den enda slagspelstävlingen som spelas över fyra dagar, och på damsidan är tävlingen numera dessutom en del av Ladies European Tour.

PGA Championship för herrar spelas den 18-21 augusti på Landeryds Golfklubb medan damtävlingen spelas den 21-23 augusti på Tegelberga Golfklubb.
För herrarna är prissumman på 600 000 svenska kronor. Då man på Ladies European Tour räknar i euro spelar man där om 55 000 euro.

PGA kommer att vara på plats

PGA of Sweden kommer att ha representanter på plats under båda tävlingarna.
– PGA är en yrkesorganisation och en golfutvecklingsorganisation, och våra medlemmar är professionella spelare, tränare och en hel del klubbchefer. Det är viktigt för oss att möta våra spelare och därför kommer jag vara på plats, säger Johan och avslutar:
– Ser ni mig så kom gärna fram och prata. Har ni några frågor och funderingar, eller behöver stöttning på något vis så tveka inte om att kontakta mig där eller via vårt kansli.