1-pga-premiere-partner
1-pga-premiere-partner
1-pga-premiere-partner

Medlem Spelare

Steget kan tyckas vara enkelt, du väljer själv, allt du behöver göra är att registrera dig som NA (eller ansöka om medlemskap i PGA) och sedan är steget taget. Stora prispengar på de stora tourerna lockar, men nålsögat är jättelitet, väldigt få lyckas med vad de drömmer om.

Som proffs är du i juridisk mening en yrkesutövare. När du spelar, tränar, tävlar eller reser i samband med golfutövandet gäller andra lagar och bestämmelser.

  • Troligen försöker Du registrera firma, enskild firma eller bolag. Men Skatteverket är väldigt restriktiva med att ge F-skattsedel och momsregistrering. För att erhålla nödvändig registrering kräver Skatteverket att omsättningen är väl över 200 000 kronor per år samt att firman visar vinst. Uppfyller man inte detta klassas verksamheten som hobbyverksamhet. Men du är fortfarande proffs!
  • Utan firma/bolag betalas eventuella prispengar ut som lön. Prispengen minus sociala avgifter och skatt. Du får då endast ut knappt 40 % av vinsten.
  • Blir du proffs och bildar bolag/firma, ger din hemförsäkring inte samma skydd som då du var amatör. Som NA eller PGA medlem med bolag betraktas du som yrkesman. Du måste komplettera med en försäkring som ger reseskydd, olycksskydd, rättsskydd och ansvarsskydd.
  • Proffs betalar högre anmälningsavgifter i tävlingar med prispengar.
  • För att få starta i tävlingar med prispengar, i tävlingar som ingår i toursystemen, krävs som regel en ranking.
  • Medlemskap i PGA kräver en ranking på en tour på lägst tredje nivå. Tappad ranking innebär förlorad rätt till medlemskap. Se behörighetskrav nedan.
  • Dopingregler ställer andra krav på dig. Om du medicinerar kan det vara nödvändigt med dispens för att kunna ta vissa mediciner.

Sammanfattningsvis, det är mycket dyrare att spela som proffs jämfört med som amatör. Konkurrensen är stenhård. Endast spelare som tillhör ca topp 25 på Nordic League får det att gå ihop. Väldigt få kan dessutom ta ut lön ur sitt bolag. Det påverkar din privatekonomi och på sikt din framtida pension. Ytterligare försäkringar kan behövas som många glömmer bort.

Så även om steget lockar, är enkelt att ta, så TÄNK DIG FÖR. Du ska vara en väldigt duktig spelare med förmåga att snabbt etablera Dig topp i Norden.

TP kriterier 2024

Ansök om TP medlemskap