1-pga-premiere-partner
1-pga-premiere-partner
1-pga-premiere-partner

Psykologens 5 mentala knep för en bättre golfrunda – och varför de är så viktiga  

Anders Engstrand, idrottspsykolog på Pratamera Sport

Hur hanterar du det där ruffslaget eller den lite för långa putten för par? Och hur får du med svingarna från rangen ut på banan? Golf är en mental sport som sätter hjärnans komplexitet på prov och kräver konkreta aktioner och noggranna strategier för att skapa förutsättningar för optimal prestation. Pratamera Sports idrottspsykolog Anders Ekstrand ger dig här 5 råd att ta med ut på golfrundan. 

1. Definiera och genomför din slagrutin noggrant  

Rutinen innan slaget syftar till att neutralisera och nollställa situationen och aktivera svingen. Referenssvingen skall alltid vara den du tränar på rangen och det är den vi skall utöva. Rutinen kan börja med analys och klubbval ta klubban ur baggen, måtta riktning, provsving och genomföra setup för svingen. Den mentala effekten av rutinen maximeras om den görs på samma sätt oavsett läge eller slag. Så be din kompis mäta tiden och försök få samma för de olika slagen. Stäva efter att ha två rutiner. En för driver/järn och en för puttningen och genomför dem på samma sätt varje gång.  

  

2. Släpp dåliga slag  

Detta är en nyckel för att kunna ta sig an nästa slag utan att förra slaget påverkar möjligheten för nästa. Här behövs en strategi. Det är bra med en aktion som signalerar att slaget är klart. Det kan vara när du sätter tillbaka klubban i baggen eller när du börjar gå mot nästa slag. Då är slaget klart och kommer du på dig själv vara arg eller gräma dig, hänvisa då till att slaget är klart. Se dåliga slag som en möjlighet att träna på att släppa slaget. Här finns utveckling att hämta hos många golfare.  

  

3. In och ut ur fokus  

Golfrundor tar tid så det gäller att hushålla med fokus och energi. Ta tillvara på tiden mellan hålen. Egentligen mellan aktionen som signalerar att slaget är klart och till din slagrutin börjar. Den som är bäst på att samla energi och återhämta sig mellan hålen har bäst möjlighet att hantera de mentala utmaningar som kommer längs banan.   

  

4. Akta sig för kompensationstankar  

Kompensationstankar är golfens svar på the dark side. Lätt att lockas av men ack så farliga. Här gäller det att skilja på några saker. Analys och utvärdering är en sak. Alltså att stämma av vind, riktning, och underlag etc. behövs för att skapa förutsättningar för nästa slag. En fallgrop blir att utgå från ett tidigare dåligt slag för att slå nästa. Referensen skall alltid vara det som görs på rangen eller puttinggreen. Så istället för att en lite för kort putt resulterar i nästa lite för långa putt, gå tillbaka till den putt du kan. Använd slagrutinen som aktion för att påminna om detta.  

  

5. Se de saker som du gör bra 

Det är lätt att hamna i negativa spiraler ute på banan. Ta för vana att även se de saker som du gör bra. Kan det finnas något att ta med sig även från det hookade utslaget? Om inte annat var noggrann med att ta fasta på allt som går bra. Inspelet eller chipen, och kom ihåg dessa. Skapa en rutin efter varje hål där du tar fram de saker du gjorde bra. Hjärnan har svårt med för mycket information. Genom att träna hjärnan komma ihåg de saker som du gör bra minskas fokusutrymmet för allt som skall utvecklas och som du är mindre nöjd med.  

  

Stort lycka till med golfandet!  

  

Vill du få mer tips spana in www.pratamerasport.nu/pga