1-pga-premiere-partner
1-pga-premiere-partner
1-pga-premiere-partner

”Stort jobb både yrkesmässigt och på det privata planet”

Så sent som i fjol berättade kollegerna om en spelare som kämpade och hade det tungt. Men sedan vände det för Rasmus Holmberg.
När den svenska tourens största tävling, PGA Championship, avgjordes i helgen stod han som vinnare och med en segercheck om 108 000 kronor.
– Det har krävts stort jobb både yrkesmässigt och på det privata planet, säger Rasmus och berättar om den långa vägen till titeln.

Rasmus Holmberg är 26 år. Segern var Karlstadsgolfarens första som proffs. Vi pratar om en riktig pers, både sett till tävlingen och i ett större perspektiv.
På Landeryds Golfklubb ledde Rasmus från dag ett. Scorerna 65-66-67 hade gett honom ett behagligt försprång till de jagande, men finalrundan skulle trots allt bli en gastkramande historia.

Kalabaliken på hål fyra: ”Kände sinnesro”

Efter en fin birdie på första hålet såg det sedan ut att bära utför. På fyran fick Rasmus fick nämligen se två utslag fara långt till vänster och ett till höger.
Som tur var lyckades han hitta sin andraboll och kom i hål på sju slag; trippelbogey.
– Egentligen var jag mest nervös inför den tredje rundan. Eftersom vi på svenska touren är vana vid att spela tredagarstävlingar så kändes som att jag den tredje dagen fick träning inför finaldagen.
– Så på något vis kände jag sinnesro. När man missar tre utslag i rad så är det lätt att tänka att man borde gripas av panik. Men jag var redo på att det var det mentala som var den stora utmaningen och lyckades hålla mig lugn. Jag hade bestämt mig för att fixa utmaningen oavsett vad som hände.

Vindarna var kraftiga och flaggplaceringarna tuffa. I de svåra förhållandena gjorde Rasmus bogeys även på femman och sjuan. Men på par trean, hål nummer åtta, kom birdien. När han sedan tittade på ledartavlan såg han sitt namn ett slag bakom ledningen.
– Det där med att försvara ledningen var ju som bortblåst. Samtidigt kände jag att jag fortfarande hade chansen.
Det var nya giv och tack vare en ny birdie på hål 16 och två avslutande par stod Rasmus där som vinnare till slut.
– Allt vände där.
– Efteråt infann sig egentligen inte glädjen förrän jag kom hem och firade med familj, tränare och kompisar. Fram till dess gick allt så fort med att signera scorekort, prisutdelning och intervjuer. Sedan skulle vi städa lägenheten vi hyrt, packa och åka hem. Det kom massor av grattishälsningar och det var lite överväldigande att se hur många som brydde sig och var glada å ens vägnar.

Zick-zack-väg mot första segern

Givetvis var där också en känslostorm att hantera. Rasmus Holmberg inledde sin golfsatsning sent.
– Det innebar att jag hela tiden låg ganska långt efter och var tvungen att träna extremt mycket för att komma ikapp. Sedan hade jag ett bra år 2019 men har därefter haft det ganska svårt att få ihop det. Det är inte lätt att vara golfproffs, man ska inte bara få ihop det på golfbanan utan även ekonomiskt och på det privata planet.
– Det har krävts ett stort jobb på samtliga bitar, och det har varit en lång process.
När kände du för första gången att du hade vad som krävs för att nå hela vägen?
– Det här var min första proffsseger överhuvudtaget och innan man knäckt koden så är det svårt att veta vad som krävs. Jag har nog ganska länge känt att jag har spelet, men det är många andra bitar än bara golfspelet som behöver vara där för att vinna.
– Detta var på något sätt ett kvitto på allt jag gjort sedan 14-15 års ålder. Vägen har varit zick-zack och det är som att allt slitet man lagt ned, och att man aldrig slutat tro på det, lett fram till detta.
Vetskapen om att du gjort det nu måste vara skön att bygga vidare på?
– Det ger en trygghet. Jag vet att det finns en anledning till att jag vunnit och tryggheten det medför är otroligt skön att kunna bygga vidare på.