1-pga-premiere-partner
1-pga-premiere-partner
1-pga-premiere-partner

Svensk golf växer sig starkt! Det är faktiskt färre än alla ”göteborgare”. Även om vi är få så gör våra svenska golfspelare avtryck i världen. Är det värt skriverier och applåder?

Krönika

2015-08-17

Att nå världseliten är få förunnat. Trots alla träningstimmar är det inte säkert att man når sina drömmars mål. En av mina kompisar var som bäst rankad 10:a i världen i tennis. Han nämnde att en i varje årskull blir topp-10 i världen i tennis. Jag tyckte det lät konstigt och har sedan den dagen ägnat en liten stund av min vakna tid att läsa rankinglistor i tennis och golf. Hans grova generalisering stämmer dock oroväckande bra. Självklart finns det dubbletter inom tennisen då livslängden som elitspelare i tennis är begränsad. Skillnaden mellan den yngsta och den äldsta spelaren på topp-10 rankingen är 12 år för dam respektive 9 år för herr.

Idag (2015-08-17) består golfens topp-10 ranking av spelare som är födda mellan 1981-1997 för damer och 1970-1993 för herrar. En spridning på 16 respektive 23 år. Golfspelets relativt skonsamma rörelse ger möjligheter för en spelare att vara kvar i världseliten under många år. Det som är intressant inom golfen är att allt fler under 25 år etablerar sig som topp-10 spelare.

Viasat Golfs kommentator, Mats Hallberg, filosoferade för en vecka sedan kring ämnet att nå toppen. Han berättade att när han spelade på touren under 90-talet fick han höra att ”man måste lära sig att tävla för att bli framgångsrik”. Idag ger den nya generationens toppspelare gamla idéer respass. Paradigmskifte! Ett antal spelare hoppar över flera traditionella steg. Dessa spelare går direkt från skolbänken upp på podiet i presstältet på Europatouren utan minsta tveksamhet.

En bättre förståelse för spelet, modern träningsmetodik och mer kunskap kring hur man hanterar media har gett allt snabbare utveckling hos golfspelarna. Spelarnas skolade svingar, excellenta närspel och totala mognadsgrad på och vid sidan av banan får journalister och publik att tappa fattningen. Spelarna intar världsscenen med mod och balans. Glädjande nog har våra svenska golfspelare just denna kunskap. Detta gäller såväl amatörer som proffs. Svensk golfs senaste framgång stod Halmstadsonen Marcus Svensson för. Han blev den tredje svensken att vinna British Boys nu i helgen. En av amatörgolfens mest prestigefulla mästerskap. Tidigare i år har svensk golf radat upp fina placeringar i såväl majorsammanhang som i lag respektive individuella tävlingar. Sker detta av en slump?

Vårt svenska system är unikt. På våra drygt 500 klubbar och anläggningar arbetar 700 utbildade PGA Professionals. I grunden arbetar alla PGA Professionals med att inspirera fler människor till att spela mer golf. Den första kontakten med golfen får många just när de börjar träna golf på hemmaklubben med en PGA pro. Målet för yrkesgruppen är att sprida glädje genom golfen. Detta kan vi i Sverige! Från den första klubbträffen, på landslagssamlingar via våra tourtävlingar för både damer och herrar skapar vi tillsammans förutsättningar för golf i världsklass!

När nya generationer inspireras till stordåd och den dag vi totalt sett blir fler golfspelare än antalet ”göteborgare” ja då har vi tagit oss ytterligare en bra bit på väg. Låt applåderna rulla!

Med hopp om en bra bollträff!

Claes Björklund

Ordförande, PGA of Sweden