1-pga-premiere-partner
1-pga-premiere-partner
1-pga-premiere-partner

Svenska succétjejerna tilldelas PGA Future Fund-stipendium

Nyblivna proffsen Linn Grant och Maja Stark får båda stipendium av PGA Future Fund.

De har båda gjort succé i US Open och nyligen tagit steget in i proffslivet.
Nu tilldelas Maja Stark och Linn Grant PGA Future Fund-stipendium om 75 000 kronor vardera.
– Det är det här steget vi tränat för, säger Linn.

2020 var både Maja Stark och Linn Grant med i toppen när US Women’s Open avgjordes på Champions Golf Club i Houston. 2021 blev sedan Maja Stark näst bästa amatör när samma tävling spelades på Olympic Club i San Francisco.

Nu har de båda tjejerna tagit steget in i proffslivet och gjort det med bravur. I sin blott andra tävling som proffs vann Maja Stark PGA Championship och Linn Grant slutade tvåa i Europatourtävlingen Skaftö Open i sin proffsdebut häromveckan.
– Det känns bra, det känns som att man har tagit ett stort steg och är väldigt taggad på att börja något nytt, säger Maja Stark.
Linn Grant fyller i.
– Det här är vad vi tränat inför väldigt länge. Samtidigt känns det kul att börja om med nya tävlingar, nya banor, nya människor och nya rankingpoäng. Det är en ny tävlingstrappa man ska ta sig upp för.

”Gäller att inte stressa upp sig”

Det är för att underlätta den klättringen som PGA Future Fund bestämt sig för att stötta de två tjejerna.
– Det gäller att inte stressa upp sig för mycket, när jag tänkte på det här steget när jag var amatör så tänkte jag ofta på alla mardrömsscenarion. Men det gäller att vara beredd på både det värsta och det bästa. Jag tror det gäller att inte ändra för mycket, och exempelvis behålla samma utrustning samma boll och samma tränarteam runtom sig, säger Maja Stark.

För många är steget in i proffslivet svårt. Men både Maja och Linn har under flera år spelat tävlingar på absolut högsta nivå, både med landslaget och mot proffsspelare.
– Det gäller att inte stressa upp sig och att jäkta in i proffslivet. Man måste vara förbered och våra starter tycker jag är ett bra bevis på att vi förberett oss ganska bra. Vi har haft koll på vad som krävs och vad som väntar. Vet man det så tror jag steget blir lättare, säger Linn.

Vad kommer stipendiepengarna gå till?
– Det blir kval, resor och startavgifter, säger Maja.
– Man drar på sig ganska mycket utgifter och man har ju en skuld till föräldrarna… De är pengarna gör att man kan slappna av lite och det känns skönt att få lite av en buffert, avslutar Linn.


Vad är PGA Future Fund?

PGA Future Fund är Sveriges största individuella idrottsstipendium. PGA grundade Future Fund hösten 1997 tillsammans med företag från näringslivet samt privatpersoner, alla med stort golfintresse.

Stiftelsens syfte är först och främst att ge unga lovande svenska Tour Professionals ett direkt ekonomiskt stöd, ett stöd som ofta är till mycket stor hjälp när en spelare tar steget upp till en högre Tour. Förhoppningen är att pengarna ger en trygghet som inledningsvis kan vara avgörande. PGA är av uppfattningen att revliga, skickliga och framgångsrika Tour Professionals bidrar stort till att öka intresset för golfsporten.