1-pga-premiere-partner
1-pga-premiere-partner
1-pga-premiere-partner

Working for Golf 2017

IMG_6642

 

Dag 2 & 3, 26–27/4

Det skotska vädret har visat musklerna med såväl snö, regn, några solglimtar och kraftig vind. Dock har konferensens olika ämnen haft som syfte att tina upp relationen mellan rådande system inom golfvärlden. R & A har därför tillsammans med USGA utökat sitt samarbete och arbetar nu med för att införa ett World Handicapping System (WHS) till säsongen 2020.

Idag finns det 6 olika system för att beräkna hcp. Ett antal system beräknar spelarnas hcp efter poängbogey och andra länder efter slagspel. Alla dessa system syftar dock till att förse spelarna med rätt hcp. För att underlätta för befintliga golfspelare och för att enklare kunna förklara en av golfens unika fördelar när spelet växer över hela världen, ser man därför över befintliga system. Man plockar ut de bästa bitarna ur varje system och skapa ett helt nytt.

I förrgår fick vi presenterat de moderniserade reglerna. Logiskt finns det bara en regelbok och ett course rating system. I detta nu arbetar WHS-organisationen tillsammans med flera expertgrupper för att arbeta fram ett gemensamt hcp-system. Hur kommer då systemet att se ut? Det vet vi inte riktigt ännu, men i pausen talade vi med de ansvariga som nämnde att vi eventuellt kommer att beräkna våra hcp baserat på 8 av de senaste 20 rundorna där man räknar bort såväl ett antal av de högsta respektive de lägsta resultaten. Systemet skall även kunna anpassas till olika spelformer och slagspel. Under hösten kommer fler detaljer att skickas ut. Vi ser redan fram emot mer info.

Idag diskuterades även frågor som berör den professionella sidan i samtal kring eventuella förändringar av amatörreglerna. En gång i tiden kom amatörbestämmelser till för att skydda amatörernas tävlingsdeltagande. Idag diskuteras inom flera förbund hurvida amatörer skall få ta emot prispengar, instruera och göra reklam mot ersättning. I en enkät som deltagarna svarade på inför konferensen var hela 47 % för att amatörer skall få ta emot prispengar och hela 58 % var för att amatörer skall få ersättning för att instruera. R & A var dock tydliga i frågan gällande instruktion och konstaterade att en utbildad tränare upprätthåller genom sin utbildning via PGA en kvalitet som är viktig att värna om för att skydda golfspelarna och vikten av att växa intresset för golf. För vår del behöver vi fundera kring vår kommunikation och tala mer om utbildade tränare som är medlemmar i PGA. Utbildningen är grunden för Sveriges framgång, idag och i framtiden.

Utöver dessa ämnen har konferensen bland annat handlat om;
– Olympic Games, Rio, Tokyo and beyond
– Economic value of golf
– Growing the game
– Government and lobbying
– The Future

Tre intensiva konferensdagar närmar sig slut och vi blickar framåt mot en fin maj hemma i Sverige.

Bästa Hälsningar

Claes Björklund & Mikael Sorling