1-pga-premiere-partner
1-pga-premiere-partner
1-pga-premiere-partner

Maja Stark genom hennes tränares ögon

Det kan kanske vara svårt att föreställa sig men när han träffade Maja för första gången så var hon väldigt blyg. Och hade det inte varit för att man ”råkade” bjuda in hennes kompis till framtidslägret så hade hon troligtvis aldrig åkt.
När hon några år senare kom hon in på riksidrottsgymnasiet, så ville hon i början flytta hem igen. Likaså när hon började på college. Och samma sak inför proffsövergången då hon inte var säker på att tourlivet var något för henne.   

Hennes tränare Fredrik Wetterstrand kan verkligen intyga att hon har vuxit som människa genom golfen. Från att vara tjejen som kände sig trygg med en fotboll och en gitarr till att vara en öppen person som alla tycker om. Och i veckan gör hon sin debut i Solheim Cup.

Vad tror du att det betyder för henne?
Det är stort. När man växer upp som ung tjej kan man nog inte tänka sig något större. Maja är dessutom en spelare som verkligen följer golf. Hon kan historien och har sett Anna och Carro vinna de där avgörande matcherna. Att nu hamna i samma lag är såklart så stort som något kan bli i idrott.

Och vad betyder det för dig som tränare?
Stolthet, men det är också ett kvitto på att många av de teorier som vi hade för tio år sedan stämde. Det går att utmana världseliten i golf. Det går att träna golf smartare än vad som görs traditionellt. Det är smart i det långa loppet att spela aggressivt. Det är bättre att fostra mental tuffhet än att söka efter lugna tillstånd. Och inte minst, det är enklare att utvecklas i ett lag där man hjälps åt än i ett lag där man konkurrerar. Och framför allt enklare än att bli bra ensam.

Under alla år som jag har haft Maja i landslaget så har hon varit den femte eller sjätte spelaren i laget. Idag är jag glad att vi alltid spelat lag-EM efter principen att alla spelar lika mycket och vi toppar inte laget. Annars hade Maja inte haft samma erfarenhet av tuffa situationer som hon har idag. 

Vad är det som utmärker Maja som spelare?
Hennes aggressivitet i hela spelet och förmågan att gasa när pressen ökar. Att hon under 2022 bara hade 2% för korta puttar från 2-7 meter säger mycket om hennes spelstil. Jag har aldrig tidigare sett någon vara i närheten av detta. Ibland kostar det men det kan också ge riktigt låga scorer.

Och som lagspelare?
Hon är en spelare som ger energi och är bra på att se alla. Även om hon är yngst i laget så har jag svårt att tänka mig att hon agerar annorlunda.

Hur har förberedelserna sett ut?
Mestadels koll på grunder och samtalat om olika scenarier att vara beredd på. Solheim Cup är en vecka som skiljer sig mycket från vanliga veckor. Det är massor av media, lagmöten och middagar så det finns betydligt mindre tid för träning än under en vanlig tävlingsvecka. Om man inte är i form när man kommer dit är det svårt att bli det på plats.

Hon imponerar ständigt men vilken prestation är du som tränare mest stolt över?
Skulle säga att det är när hon tog sig in i Junior Solheim Cup. Jag vet att hon hade upplevt en enorm press under lång tid då vi hade som mål att få in alla sex svenska landslagsspelare i laget. Inför sista varvet i den sista kvaltävlingen var Maja den enda spelaren som ännu inte var klar. Hon hade startat tävlingen dåligt, men sköt 66 och tog den sista platsen i laget.

Hur är det att jobba tillsammans med Maja?
Roligt och utvecklande men även klurigt. Maja har stor kunskap om golf och utveckling. Hon är allmänbildad och smart och är otroligt duktig på att coacha sig själv – både tekniskt och mentalt i kombination med att hon är extremt ärlig.

Att bli proffs är inte helt enkelt. Vad tror du att det har inneburit för Maja att hon fick PGAs Future Fund stipendium?
För Maja var det inte givet att bli proffs. Pengar var en pressande faktor i starten. Att i det läget få stipendiet från PGAs Future Fund och samtidigt vinna svenska PGA-mästerskapen underlättade tveklöst den ekonomiska aspekten av den här karriärövergången. Och i Majas fall så hade hon turen att bli proffs under en period då det var flera proffstävlingar i Sverige, och eftersom hon vann två (även Creekhouse Ladies Open), så blev den ekonomiska pressen inte lika långvarig som för många andra.

LÄS MER: Future Fund-stipendiaternas magiska proffsstart

Du har tidigare berättat om fiolen som Maja köpte efter segern i Creekhouse Ladies Open, men hur går det egentligen med fiolspelandet?
Gissningsvis helt åt helvete. Hon är däremot grym på trummor och gitarr.

Och det viktigaste som du skickar med henne inför hennes debut?
Att hon ska vara förberedd på allt och inte förvänta sig något. Hon ska fortsätta att agera efter sina styrkor, aggressivt och målfokuserat med konsekventa rutiner. Och att hon får ensamtid när det ges möjlighet.

Slutligen, vem vinner?
Europa

Och vi hoppas givetvis att han har rätt. Go Team Europe!