1-pga-premiere-partner
1-pga-premiere-partner
1-pga-premiere-partner

Nu LPGA-kvalar Maja Stark – utan fiol

Maja Stark

Maja Stark vid segern i PGA Championship.
OBS! Denna intervju har även publicerats på Sportexpressen.se.

Fiolen fick inte följa med till USA när Maja Stark i dagarna kvalar till LPGA-touren.
Vad har en fiol med golf att göra tänker kanske du? En hel del ska det visa sig.
– Man kan inte träna non-stop åtta timmar om dagen, och även de dagar som man gör det så finns det ju tid över för att hitta på något annat, säger Future Fund-stipendiaten och ger oss en inblick i livet som tävlingsproffs.

Hon har svarat för en sällan skådat förstaår som proffs. Hon inledde med att vinna den svenska proffstourens flaggskeppstävling PGA Championship, en tävling som samarrangerades med Ladies European Tour Access Series. Sedan dess har det blivit ytterligare två Europatoursegrar.
Det steg från amatör till proffs som för många är så svårt verkar väldigt lätt för Maja.
– Jag hade spelat LETAS tidigare och blivit tvåa, då kände jag inte att jag spelat mitt bästa spel. Så jag visste att jag kunde vinna på Tegelberga. Segern gav flyt, och jag kände att det kom in mer pengar på kontot.
– Men jag tänker sällan på vad de andra håller på med, utan fokuserar på min egen score. Innan en tävling kan jag fundera på vad som kan krävas för att vinna, men jag funderar inte på hur jag ska ta mig förbi de andra utan bara vad jag behöver för att nå den mitt mål.

”Det är ett annat liv nu”

Den 10 december fyller Maja Stark 22 år. Efter en dialog med collegecoachen på Oklahoma State University bestämdes i somras att hon inte skulle återvända utan att det nu var dags att spela för sitt levebröd.
– Det är ett annat liv nu. Det händer det inte lika mycket. Jag älskar ju att spela golf, men det är väldigt mycket samma sak vecka in och vecka ut.

I väntan på LPGA-kvalet har hon bott hemma hos föräldrarna i Abbekås.
– Det hade varit dumt att köpa en lägenhet och låsa sig till en plats när jag inte vetat om det skulle bli Europa eller USA. Mamma och pappa säger inte rakt ut att de är glada att jag är hemma, men man kan ju hoppas…
Träningen har därmed i stor utsträckning också skötts på rangemattorna i Abbekås, där hon nu så klart numera är en kändis.
– Det är fler som vill prata och gratulera. Sedan är pappa klubbchef och jag känner i princip alla på klubben, jag har ju hängt där varje sommar sedan jag var liten. Men det är klart att det blir mer uppmärksamhet nu när det gått bra. För många har pappa gått från att vara klubbchef till ”Maja Starks pappa”, och det är samma sak för mamma.

Future Fund-stipendium som betydde mycket

När hon tog klivet över och blev proffs tilldelades Maja Stark, precis som kompisen Linn Grant, PGA Future Fund-stipendium om 75 000 kronor. Stipendiet är Sveriges största individuella idrottsstipendium och skulle visa sig nyttigt i Majas resa mot toppen.
– Annars hade jag behövt låna pengar, antingen av mina föräldrar eller av någon annan. Att slippa det gjorde väldigt mycket för självkänslan och att kunna känna att ”jag kan göra det här själv”.
– Det gav också en känsla av att folk tror på mig. Jag hade ju inte haft ett normalt jobb och hade inte varit i närheten av så mycket pengar. Jag kände att det skulle räcka hur länge som helst.

Går det nu vägen i kvalet flyttar Maja till USA. Den huvudsakliga anledningen är att göra resandet lättare.
– Dessutom har Swedish Golf Team en lägenhet som man kan bo väldigt billigt i om man spelar på någon tour i USA.

Tack vare sommarens segrar är hon redan garanterad en plats både på Europa- och Symetra-touren, en nivå under LPGA. De kommande dagarna har hon med andra ord allt att vinna.
– Jag vet inte om det gör att jag spelar bättre eller sämre, men det är i alla fall lite mindre press. Men jag kommer ju göra mitt bästa eftersom det är här jag vill spela.

Kvalet spelas på The Plantation Golf & Country Club och de två banorna Panther och Bobcat.
– Jag skulle säga att de är ungefär lika svåra, jag ville inte dra det hela vägen till att säga att Panther är en Kalle Anka-bana, men det är lite på väg dit. Bobcat är mer rakt fram, men där har man byggt om greenerna så det gäller att ha koll på puttningen.

En fiol och vikten av andra intressen

Så var det ju det där med fiolen som inte fick följa med.
Majas tränare Fredrik Wetterstrand har tidigare berättat om hur Maja efter segern i Creekhouse Ladies Open köpte en fiol.
– Jag har inte rört den på ett tag. Jag blev lite deprimerad av att spela. Det låter för dåligt och jag måste öva lite mer för att våga ta med den hit, skojar Maja och fortsätter:
– Jag hade redan andra instrument som jag brukar spela, och det var egentligen mammas idé att skaffa fiol. Men då förstod jag inte riktigt hur svårt det var.

Även om hon älskar golf har Maja andra intressen. Musiken hjälper henne att koppla bort golfen mellan varven.
Hon har lirat både trummor och gitarr sedan hon var nio år, och spelade under uppväxten i Skurup i orkester på den lokala kulturskolan.
– Man kan inte träna golf non-stop åtta timmar om dagen, och även de dagar som man gör det så finns det ju tid över för att hitta på något annat. Jag kände att jag behövde lite hobbies och om jag spelar ett instrument så kan jag sitta i flera timmar och inte märka att tiden bara sprungit iväg.

Efter helgen vet vi om både fiol, trummor och gitarr hänger med över Atlanten.
I så fall blir det kanske orkester i Swedish Golf Teams lägenhet.