1-pga-premiere-partner
1-pga-premiere-partner
1-pga-premiere-partner

Wetterstrand om Starks väg mot toppen: ”Bara att gråta och lära sig”

Obs. Denna artikel har även publicerats på Sportexpressen.se. Foto: Marcus Bjärneroth och Tristan Jones (LET).

Maja Stark har vunnit två av de fyra tävlingar hon spelat på Ladies European Tour.
Hennes tränare Fredrik Wetterstrand berättar om framgångsreceptet.
– Vi har alltid pratat mycket om att man måste våga sikta högt. Vi köttar och går det åt helvete så får vi gråta och lära oss något av det, säger han.
Vi backar bandet till sommarens Scandavian Mixed. Efter att ha gjort succé i US Open hinner amatören Maja Stark hem precis i tid för att få en träningsrunda på Vallda Golf & Country Club. Trots bristfälliga förberedelser blir hon en av tävlingens bäst placerade damer.

Någon vecka därefter inleddes proffslivet, och kort senare kom första segern när hon spelade hem den svenska proffstourens flaggskepstävling PGA Championship.

”Bevisligen så bra på golf…”

Men ändå var det bara början. På fyra Europatourtävlingar som proffs har hon redan vunnit två gånger; först i Kristianstad och sedan på spanska Club de Golf Terramar. Det är en inledning som saknar motstycke.
– I grunden är hon bevisligen så bra på golf att hon är i toppen på Europatouren, det är inte så att hon väldigt snabbt blivit väldigt mycket bättre på golf. Steget till att bli proffs är svårt för många, men förklaringen är ofta att de inte är tillräckligt bra, säger Starks tränare Fredrik Wetterstrand och tillägger:
– Även om det inte skulle gå så bra så är bland de 20 främsta i varje tävling. Men att vinna, det kan man aldrig förutsäga.

LÄS MER: Maja Stark och Linn Grant får Future Fund-stipendium

Bevisat att tålamod är en dygd

Wetterstrand har under flera år varit Maja Starks tränare i landslaget. Han ser henne i dag som en komplett spelare som de senaste säsongerna främst utvecklat det mentala spelet, tålamodet och puttningen.
– Hon har alltid haft ett grymt bollsinne och kan exempelvis slå mycket högre lobbar och jonglera på ett helt annat sätt än de flesta andra. Bollen har varit en naturlig del av hennes uppväxt
– På Kristianstad så var hon väldigt missnöjd med första rundan, och det hände inte så mycket i början på andrarundan heller. Men hon fortsatte att göra sin grej och det resulterade i att hon gjorde sju birdies de sista elva hålen och helt plötsligt var hon uppe i toppen.

Scenariot upprepade sig i Spanien där hon den sista dagen hämtade in ett stort underläge.

Orädd i sitt spelsätt

För oss utomstående är främst oräddheten slående. Genom hela sin karriär har Maja Stark spelat en framåtlutad golf.
Wetterstrand minns tillbaka på Starks tonår, och en golfare som dittills i mångt och mycket kört sitt eget race på hemmaklubben Abbekås.
– Jag tog med henne på några framtidsläger och hon kom in på Riksidrottsgymnasiet, och i den vevan skulle jag hålla ett läger i Borås inför en av de större juniortävlingarna. Jag hade bjudit in Henrik Stensons tidigare caddie Fanny Sunesson.
– Men jag tog inte med Maja. Hon hade aldrig ens använt en banguide och det hade blivit pankaka för henne om hon hade fått höra allt Fanny hade att säga om spelstrategi. Det var dessutom första gången Maja skulle spela på den här nivån.

Därför bör du köpa fiol

Tävlingen drog igång och Maja Stark använde inte heller denna gång någon banguide. Hon slog driver på vartenda hål och siktade på flaggan med vartenda inspel. Hon gick den första rundan på 66 slag och satte nytt banrekord. Rädslan var obefintlig.
– Vi har alltid pratat mycket om att man måste våga sikta högt. Går det åt helvete så får vi gråta och lära oss av det. Vi köttar och lär oss. Man lär sig mer om man spänner bågen högt, oavsett hur det går, säger Fredrik.

Nästan lika viktigt som att vara målorienterad på golfbanan är det att koppla bort spelet vid sidan av den.
– Ett typexempel är att Maja när hon vann i Kristianstad gick och köpte sig en fiol. Hon kände att hon behövde ha en hobby och lära sig något nytt.

Kanske bör vi alla skaffa oss fiol.