1-pga-premiere-partner
1-pga-premiere-partner
1-pga-premiere-partner

PGA Future Fund delar ut 540 000 kr till nio stipendiater inför 2020

Golfåret 2019 och vår bedömning av spelarnas framtida utveckling ligger till grund för valet av stipendiater. Det var många spelare som i sin strävan att klättra uppåt i toursystemen visat fina resultat och utvecklingspotential. Trots det måste ett val göras, en gräns dras. Antalet spelare som vart år erhåller stipendier varierar och beror på hur många som är aktuella och hur stora medel fonden har till förfogande. Ett absolut krav är att man är TP medlem i PGA.

Det kan här vara på sin plats att förklarar vad ett stipendium är. Till skillnad från ett pris eller en bonus, som brukar utdelas för något som redan skapats eller uppnåtts, är ett stipendium avsett för något i framtiden. Ett Future Fund stipendium är alltså kopplat till framtida utveckling.

Att någon spelare nu får stöd för andra gången beror på något ändrad policyinriktning när det gäller att välja ut spelare. Jämfört med 1998 då PGA för första gången delade ut stipendier har förutsättningarna, konkurrensen på världens tourer, hårdnat. Det tar idag ofta längre tid att etablera sig. Det är fler steg upp till de högsta tourerna. Av denna anledning kan nu spelare komma ifråga för stöd fler än en gång, kanske ända upp till tre år. Men Kommittén har ett första riktmärke, en strävan, att ge dem som når högst upp 100 000 kr totalt. Men det kan finnas en viss möjlighet att få ytterligare stöd. Av denna anledning delar vi ut lite olika stora belopp i år.

Stipendiater 2020

Damer

Linnea Johansson, LPGA status. (Har fått 50’ tidigare.) – 50 000 kr.

Frida Kinhult, Symetra Tour kort.  – 75 000 kr.

Lisa Pettersson, Symetra kort. – 75 000 kr.

Moa Folke, Symetra kort.  – 75 000 kr.

Filippa Möörk, LET kort.  – 50 000 kr.

Emma Svensson.  – 15 000 kr.

Herrar

Philip Eriksson, Sunshine Tour OoM 2019.   – 75 000 kr.

Linus Lilliedahl, PGA Tour Latino America kort. – 75 000 kr.

Robin Pettersson, CT kort via ET Q-school.  –  50 000 kr.

 

Med nio stipendiater, åtta förstagångsmottagare, har vi nu stöttat hela 133 unika PGA spelare sedan starten 1998.

Sammanlagt har vi med årets 540 000 kr delat ut hela 8 570 000 kr.

 

PGA FUTURE FUND är Sveriges största individuella idrottsstipendium. PGA grundade FUTURE FUND hösten 1997 tillsammans med företag från näringslivet samt privatpersoner, alla med stort golfintresse.

PGA har flera syften med FUTURE FUND. Först och främst ger vi unga lovande svenska Tour Professionals ett direkt ekonomiskt stöd, ett stöd som ofta är till mycket stor hjälp när en spelare tar steget upp till en högre Tour. Ett ekonomiskt stöd på upp till 100 000 kronor täcker kostnaderna för de första 4 till 5 tävlingarna, en trygghet som kan vara ganska avgörande inledningsvis. Att PGA på detta sätt stöttar en spelare direkt är också av psykologisk betydelse, spelaren känner att man tror på honom eller henne. I den andra vågskålen ligger flera av PGAs syften med sin verksamhet såsom att verka för att utveckla och säkerställa en ledande position i golfsporten för sina medlemmar. Att öka intresset för golfsporten är också en mission för PGA. Trevliga, skickliga och framgångsrika Tour Professionals bidrar kolossalt mycket till detta i sin roll som förebilder.  Gentemot PGAs samarbetspartners spelar Future Fund också stor roll. Med medlemmar som är framgångsrika och goda ambassadörer för sitt PGA och sitt land, ökar PGA sina möjligheter att bedriva en framgångsrik verksamhet.

Läs mer om PGA Future Fund här