1-pga-premiere-partner
1-pga-premiere-partner
1-pga-premiere-partner

Non Amateur – NA

Observera att spelare med kategori NA är professionella i enlighet med golfens regler, amatörregler, men är ej medlemmar i PGA.

Non Amateur, NA – vad innebär det?

Ska jag bli NA (Proffs) eller inte?

Informationen på den här sidan riktar sig till Dig som överväger att ta steget över från amatör till professionell. Steget kan tyckas vara enkelt, du väljer själv, allt du behöver göra är att registrera dig som NA (eller ansöka om medlemskap i PGA) och sedan är steget taget. Stora prispengar på de stora tourerna lockar, men nålsögat är jättelitet, väldigt få lyckas med vad de drömmer om.

Som proffs är du i juridisk mening en yrkesutövare. När du spelar, tränar, tävlar eller reser i samband med golfutövandet gäller andra lagar och bestämmelser.

  • Troligen försöker Du registrera firma, enskild firma eller bolag. Men Skatteverket är väldigt restriktiva med att ge F-skattsedel och momsregistrering. För att erhålla nödvändig registrering kräver Skatteverket att omsättningen är väl över 200 000 kronor per år samt att firman visar vinst. Uppfyller man inte detta klassas verksamheten som hobbyverksamhet. Men du är fortfarande proffs!
  • Utan firma/bolag betalas eventuella prispengar ut som lön. Prispengen minus sociala avgifter och skatt. Du får då endast ut knappt 40 % av vinsten.
  • Blir du proffs och bildar bolag/firma, ger din hemförsäkring inte samma skydd som då du var amatör. Som NA eller PGA medlem med bolag betraktas du som yrkesman. Du måste komplettera med en försäkring som ger reseskydd, olycksskydd, rättsskydd och ansvarsskydd.
  • Proffs betalar högre anmälningsavgifter i tävlingar med prispengar.
  • För att få starta i tävlingar med prispengar, i tävlingar som ingår i toursystemen, krävs som regel en ranking.
  • Medlemskap i PGA kräver en ranking på en tour på lägst tredje nivå. Tappad ranking innebär förlorad rätt till medlemskap.
  • Dopingregler ställer andra krav på dig. Om du medicinerar kan det vara nödvändigt med dispens för att kunna ta vissa mediciner.

Sammanfattningsvis, det är mycket dyrare att spela som proffs jämfört med som amatör.

Konkurrensen är stenhård. Endast spelare som tillhör ca topp 25 på Nordic League får det att gå ihop. Väldigt få kan dessutom ta ut lön ur sitt bolag. Det påverkar din privatekonomi och på sikt din framtida pension. Ytterligare försäkringar som många glömmer bort.

Så även om steget lockar, är enkelt att ta, så TÄNK DIG FÖR. Du ska vara en väldigt duktig spelare med förmåga att snabbt etablera Dig topp i Norden.

NA – Definition

Svenska Golfförbundet (SGF) ansvarar för att föra register över vilka spelare, medlemmar i svenska golfklubbar, som är amatörer (AM) respektive professionella (PGA (medlem i Professional Golfers Association) eller Non-Amateurs (NA)) samt att administrera övergången från professionell till amatör för de spelare som väljer att reamatörisera sig (REAM).

Professional Golfers Association of Sweden (PGA) ansvarar för att föra register över vilka professionella spelare, som är medlemmar i svenska golfklubbar, som är medlemmar i PGA och vilka som inte är medlemmar i PGA (NA) samt att administrera övergången från amatör till professionell spelare.

För att få delta i och ha möjlighet att vinna prispengar i tävlingar som spelas på svenska golfklubbar måste en spelare ha spelarkategori PGA eller NA. En NA måste dessutom betala en avgift på 1 000 kronor inklusive moms (det år man vill delta) för att få delta i tävlingar med prispengar.

En AM som vill bli NA och som vill delta i tävlingar med prispengar (inklusive MoreGolf Mastercard Tour, Nordic Golf Tour) måste göra följande:

1. Kontakta PGA och be dem göra övergången till NA (görs i GIT).
2. Betala avgiften för att få delta i tävlingar med prispengar (NA-avgiften).

Avgiften betalas genom att logga in i Min Golf och trycka på menyn uppe till höger. Under menyn väljs ”Betala NA avgift”. Betalningen kan enbart göras online med betalkort.

NA som enbart spelar tävlingar på MoreGolf Mastercard Tour, Nordic Golf Tour och/eller proffstävlingar utanför Sverige måste betala avgiften innan spelaren startar i sin första tävling innevarande år.

Prispengar får enbart betalas ut av SGF. På detta sätt kan SGF kontrollera att utbetalningar görs på ett korrekt och lagligt sätt och enbart till spelare som har rätt att ta emot prispengar och att pristagarna får kontrolluppgift.

För frågor om avgiften för NA och om tävlingar med prispengar kontakta SGF, Magnus Grankvist Magnus.Grankvist@golf.se

För frågor om övergång från proffs till amatör, kontakta SGF, Magnus Grankvist

Magnus.Grankvist@golf.se

För frågor om övergång från amatör till proffs, kontakta

pga@pgasweden.com