1-pga-premiere-partner
1-pga-premiere-partner
1-pga-premiere-partner

PGA tävlingar

Tävlingar var inledningsvis ryggraden i PGAs verksamhet.

Tävlingar

Vinnare_PGA_M_MG_0787_W

PGA Championship

Dunlop Cup spelades till och med 1968 och utvecklades sedan till att bli PGA Mästerskapen från och med 1970. Många av föreningens mest kända Professionals har stått som segrare i PGA Mästerskapen. Flest segrar i Dunlop Cup har Arne Werkell som vann tävlingen tio gånger på tolv år, 1944 – 1955, medan Gunnar Mueller segrat fyra gånger mellan åren 1975 – 1981 i PGA Mästerskapen.

Genom åren har vi fått många kända namnkunniga segrare i PGA Mästerskapen för herrar. Gunnar Mueller är alltså bäst med fyra segrar. Tre spelare har vunnit Mästerskapet två gånger, Per-Arne Brostedt 1984 och 1985, Adam Mednick 1990 och 1994 samt Rikard Karlberg 2006 och 2007.

Dock skulle det dröja hela 66 år innan det första PGA Mästerskapet för damer skulle avgöras. Historisk segrare i det allra första Mästerskapet för damer blev Katharina Larsson som segrade 1997 i Borlänge.

PGA Mästerskapen ingår sedan många år tillbaka i vår svenska tour, Swedish Golf Tour.


PGA_Open_IMG_7003_W

PGA Professional Championship

PGA Professional Championship är PGAs Mästerskap för Golf Professionals. Mästerskapet avgörs i tre klasser över 54 hål, dam, herr och seniorer herrar.

Från och med år 2007 är Volkswagen PGAs officiella bil och namnsponsor till detta Mästerskap.

Till en bit in på 80-talet kunde även en Club Pro konkurrera i ett PGA Mästerskap, men fler och fler Tournament Players medlemmar i föreningen har gjort att en Club Pro knappt får plats i ett sådant startfält. På så vis tillkom Club Pro Mästerskapen och spelades för första gången 1984. Premiär år för damerna var 1989.

Premiärvinnare 1984 var Dag Aurell medan Gisela Cunningham var första dam att vinna 1989. Flest segrar bland damerna har Anna Öqvist med sex segrar. På herrsidan har Mikael Sorling flest segrar med fyra, i rad!


4_BallIMG_8159_W

Titleist PGA 4-Ball Championship

Detta Mästerskap har sitt ursprung från PGAs Parmästerskap.
Tävlingen spelas över 36 hål och spelformen är bästboll. Första dagen spelar två Professionella spelare med två amatörer. Dessa fyra spelare spelar en bästboll ProAm där ett amatör-resultat netto och ett Pro resultat brutto per hål räknas.

Pro-laget tar samtidigt med sig sin bästboll, dvs. bästboll resultatet de två Professionella får rond 1 utan amatörresultatet. Rond 2, dag två, spelar bara de Professionella och startordningen är efter resultat rond 1.


PGA_JuniorOpen_IMG_5616_W

PGA Junior Championship by Titleist

PGA Junior Championship by Titleist är en scratchtävling över 36 hål för juniorer. Tävlingen spelas årligen på PGA Sweden National. Max antal startande är 48 pojkar och 24 flickor. Högsta tillåtna HCP är 4,0 för pojkar och 8,0 för flickor. Vid överanmälan gäller lägst hcp.

 

 


JuniorPA_W

PGA Junior ProAm

PGA Junior ProAm är PGAs stora ungdomstävling som ger minst tre juniorer på varje klubb möjligheten att spela bästboll i lag med sin PGA Tränare.

PGA Junior ProAm ger PGA Tränaren möjlighet att erbjuda sin klubbs junior- och tävlingsverksamhet ett mycket uppskattat och för juniorerna utvecklande tävlingsinslag.

Ca 2 500 juniorer startar i klubbkvalen. Totalt deltar runt 130 lag från 90 klubbar.


PGAs Distriktsmatch

PGAs Distriktsmatch har spelats sedan 1990 och är en Lagmatch mellan PGAs sex Distrikt. Lagen består av tre föranmälda spelare som tas ut från respektive Distrikts OoM. Minst två Club Pro och högst en Tour Pro per lag.

De första åren, från 1990 till och med 1998, spelades matchen i samband med PGAs Club Pro Mästerskap. Åren 1999 till och med 2011 spelades matchen som en separat tävling i Spanien genom ett samarbete med Spanska Turistbyrån, Turespaña.

Från 2012 till och med 2015 avgjordes Distriktsmatchen åter i samband med Club Pro Mästerskapen.